Дали тетовирањето боли?

598705_4220011017850_1043488181_n
Прашањето коj секој тату мајстор го има слушнато најмалку илјада пати – е тоа дали боли тетовирањето?

Иако не можеме да ви дадеме дефинитивен одговор на тоа прашање, бидејќи секое тетовирање има своја приказна зад себе, точно е дека секој има различен праг на болка. Она што едно лице смета дека не е  воопшто болно би можело да биде огромна болка за друг.Некои луѓе може да го опишат чувството како “вжештено гребење” или пак иритирачко. Повеќето велат дека тоа не било речиси ни приближно толку лошо како што стравувале.

            Можеби сте слушнале хорор приказни за луѓе кои се онесвестилe или почнале да плачат од интензивна болка. За почеток да разјаснеме луѓето се онесвестуваат бидејќи шеќерот во крвта им паднал (им паднал притисокот) од тоа што не јаделе пред да дојдат, не пиеле воопшто течности, оптеретувајќи се самите себеси со болката, при што самата помисла ги “нокаутира”. Значи, болката не е виновник кога некој се онесвестува за време на тетовирање. Што се однесува до плачењето, тоа е лесно, едноставно постојат некои кои  не можат да се носат со никаков степен на болка. Но, овие луѓе се многу малку и далеку е дека сте вие меѓу нив –  затоа и немојте да замислувате, ниту да претпоставувате.

Inkedmag.com спровел анкета при што од големиот број на тетовирани испитаници анкетата завршила со изненадувачки  одговори.

Некои од одговорите биле речиси научно опишани во детали за да се долови искуството, додека други биле далеку повеќе поетски. Слично како и значењето кое се крие  зад тетоважите, се чини дека секој го доживува чинот на тетовирањето и тетоважата на истетовираното место на малку поинаков начин. Некои го споредувале со голема болка, некои со изгореници, а други пак дека воопшто не осетиле болка. Еве некои од најчестите описи за тоа што го чувствува како да се потпиша.

daliboli

Како Мачкино Гребење

Еден од најчестите описи е сензацијата дека додека биле тетовирани  се чувствувале како да биле константно  гребани од мачка.

Изгореници од сонце

Еден испитаник рекол дека болката за тетовирање била слична на пецкањето на изгорениците, додека друг го споредува тетовирањето како чувствството на изгорениците додека се лечат.

Иритација

Повеќето луѓе кажале дека болката не била огромна; наместо тоа дека била прилично иритичко чувство  “Таман сте се навикнале на него и наместо да се намали тоа уште повеќе пречи што процесот продолжува.”

Тетовирањето како искуство е нешто преку што треба да се пројде. Првиот пат тетовирањето е толку чудно искуство , тоа е ментална битка во која се обидуваш да останеш смирен и прибран. А откако ендорфинот ќе удри тогаш веќе не се фокусираш на она што директно се случува, тогаш веќе се е во ред.

Игли

Бидејќи тетовирањето навистина не е ништо повеќе од тоа да бидеш избоден со игла неколку илјади пати и не е изненадување што многу луѓе мислат дека тоа се чувствува само како тоа. “Тоа е како некој да ве боде со игла, а потоа ја влечење околу по вашата кожа”, вели Мелани Руиз.

Поетски

Тетовирањето може да биде прилично интензивно искуство, па тоа изгледа природно дека некои луѓе ќе создадат метафори и сензации за таквото искуство. Адам Gwilliam во односот на физичката болка со менталната болка ја споредува со истата болка која ја имате кога за прв пат ја каните девојката и таа ќе погледне нагоре и надолу пред да ве исмее и ќе се сврти назад кон нејзините пријатели; – Болката е сконцентрирана на едно место, на парче кожа, но само за кратко време, бидејќи на крајот ќе добиете badass тетоважа, само слаба арома на болката и на процесот.”

Болка и тетоважи одат рака под рака, нема избегнување на реалноста дека самиот процес на тетовирање ќе биде вознемирувачки, но на крајот секој го добива тоа што го барал и сака да се врати за уште. Дури и кога седете и се тетовирате цели шест часа, на крај кога ќе ја погледнете задоволно тетоважата  болката ќе ја опишете како достојна за тоа.

10175032_10203631103197450_9123672869610993257_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *