Ник Морте

img_0975                    Норвешка треба да е едно од најсреќните места на Земјата.Таа е многу безбедна, урбаните населби се полни со природа, како и Тролтунга и Кјергаболтен од кои ти запира здивот, тука е и Фредрикстад тврдината која е античка земја на чудата (за тие кои незнаат таа е еден од најстарите зачувани градови во Скандинавија) како и многуте природни феномени, а најмногу ја одделува од сите други земји и ја прави таква каква што е Законот наречен “allemannsrett“ кој во буквален превод значи „права на сите луѓе“. Тоа е слобода да се скита насекаде, и да се има пристап до секоја патека преку некултувирана земја. Но таа „среќа“ ја немал наш колега кој насилно, бесправно бил приведен и после три дена поминати во притвор бил депортиран од оваа земја  среќни луѓе…..Хм,  може не бил доволно „среќен“ за да може да работи во таа земја?! 

Се работи за Ник Морте – реномиран тату артист од огромен калибар кој веќе живеел и работел во студио за тетовирање Lucky 7 Tatoo во Осло,  Норвешка шест години.

 

img_0976

I’m free, I’m safe, but I am in Moscow!

I got forced to leave Norway and wait for the court decision in Russia.
Of course, I expected that, but I did not think that I will be sent to my beautiful home country handcuffed and undressed, after being locked in prison for 3 days without proper warrant.
Great job Norway!

Ова беше објавено на неговата официјална Facebook страна заедно со сликата од лисиците кои сеуште му беа на рацете….

 

15349713_1258529374206986_7058217651010018021_n

 

И што произлегува од ова?  Сите  ли таттоо артисти во Норвешка се нелегални или што !? И ако сакаат да имаат “образование” да се биде таттоо артист даваат ли тие  можност да се стекнеш со”образование” за таттоо артист во Норвешка ..!?

 

На следниот линк може да ја прочитате целата негова приказна искажана со негови зборови, целото патешестие кое го поминале тој и неговата сопруга: Прогонот на Ник Морте 

 

img_0977

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *