Тетоважата -љубов која трае повеќе од 5.300 години!!!

Вечната љубов кон тетовирањето веќе може и да ја кажеме и праисториска! Корените на тетовирањето неоспорно се протегаат дури до 3.300 година п.н.е ,  тоа е 6 века пред Исус и околу 3 века пред Александар Македонски!

Во 1991 година, кое беше едно од најтоплите лета во поновата историја, двајца алпинисти на Алпите меѓу Австрија и Италија (во регионот Otzal), наидоа на телото кое почнало да се појавува од топењето на глацијалниот мраз.

Но, тоа не беше обична жртва на пешачка несреќа, наместо тоа, 35-годишен човек, кој станува  најстарата мумија некогаш откриена!b0tlz5djuswoknw3q54n

Она што е важно за НАС, за овој веб-сајт е тоа што тој е тетовиран. Најстарата некогаш откриена мумија  е, исто така, најрано познато тетовирано човечко суштество. Тој факт е, мислам, не  случајно, зборува и за големината на антикчката позадина на тетовирањето.

otzi_tattoos

Од денот кога е пронајден, научниците знаат за тетоважите, но, поради начинот на кој неговото тело е превиткано, преклопено и како резултат на неговата темна кожа, не било лесно да се видат тетоважите.nbmxodwtg2zrsiwnx6vx

Деновиве Марко Samadelli, научник на EURAC, ја одбележал секоја тетоважа на телото на Ötzi -дури 61 тетоважа. Со користење на иновативна неинвазивна фотографска техника, европскиот истражувач успеал да го лоцира и да направи мапа на тетоважите на исклучително сочуваните остатоци од Оузи Ледениот човек (Ötzi the Iceman). Неверојатно, тие дури ја пронашле и последната 61  претходно непозната тетоважа на градниот кош.

ws9xnqbz8divrnfercmir2mspwbkcfpxqpmlds12

 

 

 

 

 

Неговиот тим, користел специјален софтвер кој им дозволува да се измери и процесот на спектрален опсег со врвни детали. Заедно, ова им овозможило на истражувачите да ги фотографираат тетоважите во длабоките слоеви на кожата и оние кои не се препознатливи за човечковото око.

Новооткриената тетоважи на градниот кош, отвори дебата за улогата на тетоважите во праисторијата. Ова испитување им даде на истражувачите ново парче кое може да го додадат во сложувалката, кон се обидот да се разреши  дали праисториските тетоважи имале терапевтско, симболично или религиозно значење.

knee-tattoo
И навистина, неговите тетоважи се наоѓаат на зглобовите, каде што телото најизложено на влијаниа. Вреди да се напомене дека тетоважи на Ötzi не беа направени со игли, туку со правење засеци во која се нанесува јаглен.

Во Сиберија, долината на Ukok Плато, беше пронајдена уште една девојка од 2.500 г.п.н.е , нејзините тетоважи , односно тетоважите на Pazyryk културата, во тоа време се користеле како средство за лична идентификација – како пасошот сега.  Луѓето од Pazyryks културата, исто така, верувале дека тетоважите ќе бидат корисни во другиот живот, бидејќи  за луѓето од исто семејство и култура, олесенувале  да се најдат едни со други по смртта.

man -2-mummyPrincess Ukok, tattoos on her shoulder

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *