Тетовирањето и како естетско решение!!!!

МИКРОПИГМЕНТАЦИЈАТА, исто така нашироко позната како тетовирање, е техника со која најчесто се користат од естетскицели во  медицински состојби поврзани со дерматологија и пластичната операција.

Целта е да се разгледаат постапката за тетовирање и нејзините различни најновите медицински употреби и влијанија.

Како на пример : За сериозни изгореници, единственото нешто полошо од повредата  се лузните кои остануваат. Но, оваа неверојатна технологија на медицинско – тетовирање  е давање на обновена надеж на жртвите на изгореници.

3-c6d12c24f306de51adf71309664277c0Во светот Дермопигметацијата е дел од терапевтската техника и опрема на пластични хирурзи. Во добри индикации и кога се применува во согласност со неколкуте едноставни правила, секој хирург  се здобива со веродостојни и репродуктивни резултати со оваа техника. Оваа терапевтска постапка се врши на амбулантско основа, обично во неколку сесии;  и со последователни ревизии односно контроли се  избегнуваат основни грешки кои може да ги направат самите пациенти.
2-101cf618ecf3d8d26f2c96b2384e721e

Со помош на овој вид тетовирање, пациентите како оваа девојка жртва на изгореници, може да видите драматично намалување на видливоста на лузна и промена на бојата по неколку третмани.
4-03fde3462459c532e5817f432987fdf1

1-733ebd703dfa31c67d32df91bed8ad388-89f516faa46779acf9e25f53c2235069

 

6-c2639731701892bbde4c9efa65a19b53

После детално истражување во светската естетска медицина очигледно е распространетото прифаќање на микропигментацијата за спектарот на болести од козметичко значење, особено во  витилигото. Mикропигментацијата  исто така се користи за други медицински состојби, како што се веќе наведените лузни од изгореници, алопецијата ( губиток на коса на одредени места http://goo.gl/1ZcAyg) , и реконструкцијата на ореолот на брадавицата.
ЗАКЛУЧОК:
Постапката е релативно лесна, овозможува трајно прекривање и најважно е ослободенаод какви било значителни негативни ефекти. Сепак, голем број на инфекции може да се пренесат од еден пациент на друг ако не се почитуваат основните мерки на претпазливост преку стерилизацијата на инструментите кои се користат за микропигментацијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *